DE CE STUDIEM TEORIILE PERSONALITĂŢII?

DE CE STUDIEM TEORIILE PERSONALITĂŢII?

Lipsa unui acord între teoreticieni în ceea ce priveşte teoretizarea personalităţii nu trimite cu necesitate la inutilitatea teoriilor ce încearcă să o explice. Spre exemplu, într-o situaţie similară cea a inteligenţei, cu toate că psihologii nu au căzut de acord asupra unei definiţii unice acest lucru nu i-a împiedicat să utilizeze conceptul de inteligenţă, să elaboreze diverse modalităţi de evaluare a acesteia, în virtutea cărora au purces firesc la predicţii comportamentale. Raţionamentul poate fi extrapolat şi în cazul personalităţii.
Fiecare teorie oferă o imagine tentantă asupra naturii umane concluziile lor fiind bazate de cele mai multe ori pe rezultatele a numeroşi ani de cercetare şi de muncă intensă. Toţi teoreticienii au ceva important, impresionant şi provocator de spus despre abisurile fiinţei umane. Faptul că ei nu sunt întotdeauna de acord ne obligă să luăm în considerare trei factori pentru a putea astfel mai facil să ne explicăm aceste disensiuni: 1. complexitatea subiectului discutat; 2. contextele istorice şi personale diferite în care fiecare din aceste teorii au fost formulate; 3. faptul că psihologia este o disciplină relativ tânără, recent intrată în spaţiul ştiinţificităţii. în plus trebuie semnalat faptul că preocuparea privind investigarea personalităţii este mult mai recentă, primele formulări de o anumită pertinenţă le regăsim începând abia cu anii “20. Or, în dezvoltarea unei ştiinţe 70 de ani reprezintă o perioadă prea scurtă pentru a permite cristalizări.

Interesul acordat azi studiului personalităţii este deosebit şi acest lucru reiese cu uşurinţă din abundenţa studiilor prezente  în literatura de specialitate. Teoria personalităţii reflectă aşadar o parte esenţială a eforturilor continue ale psihologiei de a înţelege natura umană.

Există desigur şi motive personale de a studia teoriile personalităţii: o curiozitate firească de a ştii cât mai mult despre propriul comportament. De ce ne comportăm gândim şi simţim într-un anumit fel? De ce o persoană este agresivă iar alta inhibată, una plină de curaj iar alta fricoasă, una sociabilă  iar alta timidă? Ce  ne face pe noi să ne purtăm într-un anumit fel, iar pe fraţii şi surorile noastre crescuţi  în aceeaşi casă să fie atât de diferiţi? Ce factori ajută pe anumiţi indivizi să devină oameni de succes  în carieră sau/şi  mariaj  în timp ce alţii, cu acelaşi potenţial cad dintr-un eşec  în altul? Desigur nevoia de a ne cunoaşte pe noi înşine, curiozitatea de a descoperi dedesupturile motivelor şi temerilor noastre este foarte puternică  în cei mai mulţi dintre noi. Examinarea variatelor perspective asupra personalităţii ne va  permite să dobândim cel puţin un modest bagaj de informaţii pentru dificila şi nesfârşita sarcină de a ne cunoaşte pe noi înşine.

Un alt motiv pentru studiul  teoriilor personalităţii este unul practic. Indiferent de domeniul pentru care un individ a optat şi  în care doreşte sa facă carieră el lucrează şi va lucra cu oameni şi pentru oameni. Înţelegerea naturii personalităţii umane va spori calitatea relaţiilor interpersonale atât de importante pentru succesul profesional dar şi pentru o inserţie adecvată  în comunitate.

De asemenea, studiul personalităţii are o valoare practică deosebită şi  în domeniul psihologiei clinice. O analiză statistică relevă că 74% din universităţile care acordă titlul de Master  în psihologie clinică consideră cursul de  teoria personalităţii ca fiind unul de importanţă crucială  în pregătirea studenţilor. Studiul personalităţii este de asemenea cotat ca fiind de mare importanţă de mai bine de  70% din centrele de sănătate mentală, spitalele şi clinicile anchetate (Annis, Tuckev & Bakev,1984).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: